Tuesday, June 28, 2011

Al Quraan sentisa mengatur persoalan pendidikan yang paling berkesan bagi membentuk sebuah masyarakat Muslim ditengah


Al Quran sentiasa mengatur persoalan pendidikan yang paling berkesan bagi membentuk sebuah masyarakat Muslim di tengah -tengah pengaruh jahiliah. kini kita berdepan dengan realiti yang sama. Masyarakat kini sentiasa diserang oleh jahiliah sememangnya menghadapi banyak penyakit jika dipandang dari segi hubungan kita dengan Allah S.W.T, dengan islam dan dengan segala tuntutannya.
Di sini marilah kita sama –sama merenung dan meneliti semoga Allah S.W.T member kesempatan untuk kita faham, untuk kita sedar dan untuk kita yakin serta menghayati dengan apa yang ditulis oleh ulama’ Muktabar. ( Rujuk As Syahid Qutub dalam kitab Milestone : Bab Ke 2 )
“ Sesungguhnya Al Quran telah mengubati permasalahan yang pertama dan permasalahan yang besar, permasalahan yang asasi, didalam yang baru ini ( islam ). Permasalahan akidah ternyata lahir beraksi  didalam kaedah pokok dan dasar ,iaitu  Al Uluhiyah, Al Ubudiyyah, dan hubungan yang lahir ( apa yang berhubung dengan kedua –dua ) dari kedua-dua itu. “

Hati yang sentiasa dikuasai oleh Akidah yang sihat yang akan melahirkan Fikrah Islam. Di sini akan lahir nanti kefahaman islam yang mendalam dan kesedaran. Islam dalam kesedaran. Islam dalam keyakinan. Islam dalam melakarkan gerak kerjanya. Islam dalam penglibatan dan kesungguhan yang benar dan demi mencari redha Allah semata –mata.
Kita mendapat kefahaman islam dari proses kesedaran yang betul, sahih dan tepat sepertimana generasi Al Quran faham dan sepertimana generasi itu diproses. Kita kena kembali pada noktah yang betul dan bergerak dengan garis pandu yang betul demi melakarkan titik fokus dan sinar kebahagiaan sebagai hamba Allah dan Khalifah Allah S.W.T.
Marilah kita memahami, merasai dan menghayati kefahaman dan keyakinan ini di pentas kehidupan bersama cahaya hidayah dan redha Allah S.W.T. Segala ketekunan ,kesabaran dan kegigihan dan pengorbanan masa, tenaga, diri dan seluruh yang ada ini adalah dalam rangka mencapai mardhatillah.
Penghayatan dan kefahaman ini akan bersatu membina kekuatan .Segala kefahaman,penghayatan, pengorbanan, ukhuwwah dan fikrah serta segala aspek pencernaan akan menjadi pemangkin generasi dakwah yang cukup jelas demi melahirkan ummah islam hakiki dalam realiti  kini.
Sekian bicara ringkas kali ini dari Abu Huzaifah……

No comments:

Post a Comment